Mokyklėlė

Patys mokame ir galim kitus pamokinti...

Dzūkiškų valgių gaminimo ir žinoma ragavimo

O valgiai tai: svarbiausia- juoda ruginė duona, grikinė babka, bulvinė banda, kepta ant kopūsto lapo (nė lašo riebalo), kugelis, stacokė, pyragėliai su grybais (gali taip nutikt, kad ir pačių rinktais), spalgenų kisielius, avižų kisielius (nebijokit nežvengsit), širšių medus ir devynios galybės virtų, keptų, raugintų, džiovintų grybų patiekalų.

Kiaušinių marginimo

O kad juos numargint,- tai reikia ne tik vištos ir teptuko, bet natūralių dažų, kurie pradedami gaminti dar pora mėnesių prieš vėlykas, kaimo vištų kiaušinių ir dar keletos gudrybių. Bet apie jas pati gaspadinė papasakos.

Audimo ir mezgimo

Aust galima pasimokint: juostas, rankšluosčius (abrūsus), lovatieses (kapas ar divonus), takus. O nusimegzt,- tai galėsit viską, ką tik panorėsit, net dzūkiškus batus-petkes.

Šiaudelių narstymo

Narstyt- ne taip jau greita, kaip gali pasirodyt iš pradžių. Pirma reikia grūdą į žemę pasėt, išaugint derlių, paskui savu laiku nupjaut, iškūlus ir atidavus duonelei grūdą, tik tada pradėti ruošti šiaudą antram gyvenimui ir žmogaus naudai.

O nupint ar padaryt galima daug ką: sodą, paukštį, kalėdinį žaislą, indą...

Drožimo

Išmokus ir pasigaminus gardžių valgių, jų neparagausit, jei nepasidarysit šaukšto. O mes galim pamokint ir šaukštų drožimo, ir geldų skobimo, dar ir skulptūros pradmenų, kad tik noro bus.

 Pynimo

Kad nebūtumėt basi, nusipinsit vyžas iš karnų. Kad turėtumėt kur susidėt viską,- pintinę iš vytelių, iš balanų (kašelę) ar pušies šaknų (kašiką). Indą taip pat galima nusipinti- tai gorčių iš šiaudų ar vytelių.

 

Stogą nendrėm ar šiaudais užsidengt